Kampanjen Klimavalg 2013 med over hundre deltakende organisasjoner, er formelt avsluttet. Inntil videre er de gamle ressursene på denne siden søkbare. Det arbeides nå med å få på plass en ny og mer varig klimaallianse, slik mange av medlemsorganisasjonene har ønsket. På et fellesmøte 13. november ble nytt arbeidsutvalg utnevnt. Oppgaven blir å utrede hvordan alliansen kan organiseres og arbeide for å tydeliggjøre de mange klimavalg som må tas, og de krevende prioriteringer som må gjøres, i årene som kommer. Det vil bli innkalt til stiftelsesmøte i løpet av våren. Les mer om arbeidet og finn kontaktinformasjon.
Norsk Hydrogenforum er en non-profit forening som jobber for økt verdiskapning innen hydrogensektoren i Norge. Den skal ivareta medlemsbedriftenes interesser og være en pådriver for at hydrogen som løsning blir gjort kjent både blant politikere og folk flest. Per i dag har vi ikke et etablert hjemmemarked for bærekraftig hydrogen. Dette er noe Norsk Hydrogenforum jobber aktivt for å få på plass, sier Vegard Laukhammer, som til daglig jobber som prosjektleder for fornybar energi ved Chr. Michelsen Research i Bergen.
Det er litt lenge siden vi hørte om hydrogen som alternativt drivstoff, er det ikke?
– Du vet, for de fleste nye løsninger kommer det gjerne en «hype» før teknologien er moden og markedet er klart. For hydrogen var forrige «hype» tidlig på 2000-tallet. Når denne entusiasmen ikke blir fulgt opp med teknologiske løsninger som er like gode, eller bedre enn de eksisterende, vil interessen kjølne. Det betyr imidlertid ikke at tanken om hydrogen som en bærekraftig energibærer er feil. Teknologien er nå på et nivå som gjør at vi har tro på at markedet er klar til å omfavne det som løsning.
– Introduksjonen av elbiler er et godt eksempel. Det er først når bilene er gode nok at det når ut til vanlige mennesker. Med en fylletid på under 5 min og en rekkevidde på ca. 600 km er de nyeste hydrogenbilene et fantastisk alternativ til diesel og bensin og vil dekke et behov som ikke kan dekkes av rene elbiler. Det er ellers viktig å påpeke at det ikke er noen konflikt mellom hydrogen og batteriløsninger. Begge vil være viktige bidragsytere på veien mot null utslippssamfunnet.
Du mener at hydrogen vil få store betydning i overgangen fra fossil til fornybar energi?
– Fornybar energi er variabel energi, og til tider vil vi ikke kunne forbruke all elektrisiteten som produseres, i andre tilfeller vil vi ha for lite. Gjennom å konvertere overskuddselektrisitet til hydrogen har vi skaffet oss en mulighet til å utnytte den fornybare energien uavhengig av tid og sted. Det har vært mye snakk om Norge som et grønt batteri ved hjelp av elektriske eksportkabler. Det vil kanskje kunne realiseres mot våre nærmeste naboer og i en begrenset skala. Kanskje kan vi klare å magasinere vann i størrelsesorden 100 TWh (vår årlige produksjon av vannkraft i dag er ca. 125 TWh). Dette er imidlertid lite om man sammenligner det med energien vi eksporterer i form av olje & gass som årlig ligger på ca 2500 TWh. Ved å bruke hydrogen som energibærer kan vi blant annet utnytte noe av det teoretiske potensialet til havvind som er på 14 000TWh. I teorien kan vi da eksportere norsk havvind til fjerne markeder som Kina, Japan eller USA.
Dere snakker mye om brenselceller. Forklar oss hva det er for noe?
– En brenselcelle er et kraftverk som konverterer hydrogen og oksygen(luft) til elektrisitet og vanndamp. Brenselcellen består av mange membraner og har ingen bevegelige deler. I forhold til et batteri som lades med energi og må frakte vekten av batteriet uansett hvor mye energi man har igjen så har brenselcellen den fordelen at energien produseres underveis og at man da kan oppnå samme effekt med en lavere vekt.
Vil hydrogen kunne konkurrere med fossilt drivstoff mht pris og økonomi?
– Kostnaden på hydrogen er lik kostnaden på energien du bruker for å produsere gassen. Elektrisitet som ellers ville gått tapt har i utgangpunktet verdi lik 0, og hydrogen produsert fra den typen elektrisitet vil derfor bli svært konkurransedyktig. Hydrogen produsert med vanlige strømpriser er også konkurransedyktig med fossilt drivstoff, men kun i stor skala. Når det er sagt er jo også fossilt drivstoff kun lønnsomt i stor skala.
Hvorfor har foreningen valgt å slutte seg til en breddeallianse som Klimavalg 2013?
– Vi i Norsk Hydrogenforum tror at hydrogen vil bli en av de viktigste energibærerne i overgangen til et fornybarsamfunn, og er også et politisk interessant satsingsområde da det vil være sentralt for å imøtekomme tre av Norges største utfordringer fremover: reduksjon av nasjonale utslipp, øke konkurransekraften til den landbaserte industrien, samt sikre at Norge forblir en energinasjon - også etter oljen. Dette synes vi passer godt sammen med kravene fra Klimavalg 2013. At bredden er stor er jo bare flott, og vi ser allerede at klima og miljø har fått en sentral rolle i valgkampen. Jeg synes det lover godt for framtida.