Kampanjen Klimavalg 2013 med over hundre deltakende organisasjoner, er formelt avsluttet. Inntil videre er de gamle ressursene på denne siden søkbare. Det arbeides nå med å få på plass en ny og mer varig klimaallianse, slik mange av medlemsorganisasjonene har ønsket. På et fellesmøte 13. november ble nytt arbeidsutvalg utnevnt. Oppgaven blir å utrede hvordan alliansen kan organiseres og arbeide for å tydeliggjøre de mange klimavalg som må tas, og de krevende prioriteringer som må gjøres, i årene som kommer. Det vil bli innkalt til stiftelsesmøte i løpet av våren. Les mer om arbeidet og finn kontaktinformasjon.
Concerned Students Norway er en helt ny studentforening. «Målet vårt er å være en arena hvor studenter kan bli inspirerte og bevisstgjorte om hvordan deres fag kan brukes til å finne løsninger på de enorme klima- og miljøutfordringene vi står overfor», sier Lars, som selv studerer juss ved Universitetet i Oslo. – Siden klima i økende grad kommer til å få innvirkning på alle samfunnsområder, synes vi dette også må komme til uttrykk i utdanningene slik at vi som studenter kan ta bevisste valg om hvordan vi kan være en del av løsningene. Jeg tror det er viktig at klima blir en del av ryggmargsrefleksen i alle fag, for på den måten er det større sannsynlighet for at vi skaper et bærekraftig samfunn. Dessuten tror vi at det ligger store muligheter for spennende karrierer i den omstillingen som må til.Norske studenter har lenge utmerket seg ved å være lite politisk aktive. Er klimasaken blitt en spore til fornyet interesse for samfunn og politikk?
– Klimasaken har i alle fall potensial til å være en vekker fordi den angår alle, rammer alle og krever at alle bidrar på forskjellige måter. Om én sak kan skape større politisk engasjement er nok optimistisk å håpe på, årsakene til at engasjementet ikke er større er vel sammensatt. Men kanskje er det sånn at de som er engasjert, er det i større grad enn tidligere?
Under halvparten av norske ungdommer tror på FNs klimapanel, i følge ferske undersøkelser. Det er mer enn i land rundt oss. Hva kan det komme av, tror du? Og hva gjør vi med dette?
– Det er åpenbart flere grunner til det, men en av de viktige tror jeg er hvordan ledende politikere prioriterer mellom forskjellige saker. For eksempel ga Jens Stoltenberg uttrykk for at klimaendringene er den mest alvorlige trusselen for jordas fremtid i boka ”Klimaparadokset” fra 2010, men i praksis ser det ut som om det er andre saker som er viktigst for ham og regjeringen. Hvorfor skal vi andre da ta dette på alvor?
– Det krever utholdenhet å følge med og sette seg inn i så dårlige nyheter som de klimapanelet kommer med. For enkeltmenneske er det lett å føle avmakt og se i andre retninger. Men vi må ikke la så viktig kunnskap kastes ut med gårsdagens aviser. Concerned Students har ambisjoner om å bidra til å spre kunnskap gjennom vårt nettverk. Blant annet har vi laget en tilpasset versjon av Concerned Scientists manifest, slik at medlemmer hos oss aksepterer at menneskeskapte klimaendringer er en realitet.
Hva tenker du om en breddeallianse som Klimavalg 2013, og hvorfor har dere valgt å slutte dere til?
– Den brede oppslutningen viser vel hvilket spekter av områder som har sammenheng med klimaproblematikken. Det kan være med å på bevisstgjøre de som er tilknyttet medlemsorganisasjonene, og skape videre engasjement. For oss er tilslutningen også en måte å bli synlige som en ny studentforening. Siden vi er opptatt av å finne løsninger på utfordringene klima skaper, er det et bra utgangspunkt at klima blir satt høyt på den politiske dagsorden, og Klimavalg 2013 viser at det er mulig når engasjementet er bredt.
Hva savner du mest i norsk klimapolitikk?
– Jeg savner langsiktig tenkning, evne til å ta upopulære men nødvendige avgjørelser. Det trengs en grunnleggende forståelse av at klimapolitikk hører hjemme på mange politikkområder og i alle departementer. Vi vet at klimaendringene krever at vi handler nå, at vi omstiller oss til finne andre måter å innrette oss på for å ta vare på livsgrunnlaget på jorda. I steder sitter vi og avventer situasjonen. Vi utsetter å sette i gang en stor prosess som vi ikke kjenner i detalj. Det er på tide å overvinne tannlegeskrekken og komme i gang med rotfyllingen!
– Concerned Students ser for seg at vi skal være en del av den prosessen som leder til klimavennlige arbeidsplasser og en bærekraftig utvikling for norsk næringsliv. Men for at det skal være mulig, må det satses på forskning og utvikling av nye ideer både fra det offentlige og næringslivet. Løsningene for en bærekraftig fremtid må være kunnskapsbaserte og dagens studenter representerer en viktig del av den kunnskapen. Bevisstheten om hvordan vi kan skape løsningene vil ha mye å si for hvordan våre karrierer kan bidra.