Kampanjen Klimavalg 2013 med over hundre deltakende organisasjoner, er formelt avsluttet. Inntil videre er de gamle ressursene på denne siden søkbare. Det arbeides nå med å få på plass en ny og mer varig klimaallianse, slik mange av medlemsorganisasjonene har ønsket. På et fellesmøte 13. november ble nytt arbeidsutvalg utnevnt. Oppgaven blir å utrede hvordan alliansen kan organiseres og arbeide for å tydeliggjøre de mange klimavalg som må tas, og de krevende prioriteringer som må gjøres, i årene som kommer. Det vil bli innkalt til stiftelsesmøte i løpet av våren. Les mer om arbeidet og finn kontaktinformasjon.
Dyrevernalliansen er en fagbasert organisasjon stiftet i 2001, med formål å bedre dyrs velferd i Norge, med særlig fokus på dyr i mat- og pelsproduksjon. «Vi jobber i hovedsak politisk og faglig, og våre ansatte har bred faglig bakgrunn», forteller Anton Krag. «Vi har et utstrakt samarbeid og kontakt med politikere, næringsliv og jobber med informasjon til forbrukere. I tillegg samarbeider vi med internasjonale dyrevernorganisasjoner, da særlig innenfor EU.»
Hvorfor velger dere å engasjere dere i klimasaken?
– Historisk sett har dyrevernbevegelsen og klimabevegelsen vært tett forbundet. Selv om det er to individuelle saker, ser vi at det også politisk viktig å samarbeide på tvers av ideelle organisasjoner som særlig jobber med natur- og miljøvern. Et eksempel på en felles kampsak er lavere kjøttforbruk. Her har vi sammen med NOAH - for dyrs rettigheter, blitt med i Framtiden i våre henders kampanje «Kjøttbransjen ut av skolen!», for å få opplysningskontoret for egg og kjøtt til å slutte å lage kokebøker for barneskolen.
– Det er jo velkjent at animalsk matproduksjon er svært intensivt og ressurskrevende, i tillegg til de store dyrevelferdsmessige utfordringene. Det er beregnet at animalske matprodukter står for over 18 % av verdens totale CO2-utslipp. Spiser man en vegetarrett i uken, reduseres utslippene med 170 kilo i året. Hvis hver nordmann følger dette valget, vil det tilsvare utslippet fra 360.000 personbiler.
Hvilke tanker gjør du deg om en allianse som Klimavalg 2013?
– Umiddelbart er tanken at jo flere vi er sammen, desto bedre er det. Klimasaken peker utover seg selv og henger i stor grad sammen med ønske om å ta vare på jorden og alle dens vesener. Vi håper Klimavalg-alliansen blir en sterk stemme i valgkampen, med klare krav. Og at debatten fører til faktisk handling!
Hva vil og kan din organisasjon bidra med fram mot valget?
– Vi kan bidra med å informere om det høye CO2-utslippet for dyr i landbruket og kjøttbransjen. I tillegg til kjøttforbruk, har faktisk også pelsdyroppdrett et veldig stort CO2-avtrykk, selv om de prøver å markedsføre seg selv som miljøvennlig. Vi vil fremheve dyrevennlige stortingskandidater og partier med engasjement for dyrevelferd. Mange av disse vil nok også profilere seg på klima.
Hva tenker du om framtida, og en mulig videreføring av samarbeidet?
– Slik som den politiske situasjonen er nå, kan det virke som om debatten kun dreier seg om helse og skole. Politikerne må våkne og tenke langsiktig! En idé kunne vært et bredt politisk seminar om ulike klimatiltak på Stortinget, i regi av Klimavalg 2013. Tiden er knapp, og vi må fortsette å stå på, og følge opp politikerne, uansett valgresultat!